UUSIA TUULIA JA SÄÄSTÖJÄ

Uusi lukuvuosi on käynnistynyt jälleen kerran muuttuvissa olosuhteissa. Kaukovainion koulu on oppilasmäärän osalta tänä lukuvuotena pienimmillään. Oppilaita on tällä hetkellä 257 sijoitettuna kaiken kaikkiaan yhteentoista eri perusopetusryhmään.

Positiivisia uusia asioita on mm. uuden musiikkiluokan valmistuminen. Tila on nyt sillä paikalla, mihin se luonnostaan kuuluu. Tilat ja välineet ovat varsin asianmukaiset musiikinopetukselle. Motivoituneet ja ammattitaitoiset opettajat saivat vihdoin tilan, jossa opetuksen fyysisetkin puitteet ovat hyvät.

Uutena kehittämishankkeena kaupunkiin on perustettu kaksi starttiluokkaa. Starttiluokat on sijoitettu Kaukovainion ala-asteelle sekä Nuottasaaren ala-asteelle. Sijoituksen perusteena oli lähinnä tilakysymykset. Luokan perusajatuksena on mahdollistaa jossakin määrin pehmeämpi koulun aloitus pienemmässä ryhmässä. Luokan oppilaat ovat siis tänä vuonna koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia. Oppilaita tulee koko kaupungin alueelta. Tavoitteena on yleisopetuksen suurempaan ryhmään siirtyminen viimeistään seuraavana syksynä. Oppilas voi aloittaa seuraavana syksynä normaalisti ensimmäisellä luokalla, siirtyä toiselle luokalle tai muuhun oppilaitokseen tilanteen mukaan. Vastaavia luokkia on eri kaupungeissa toiminut jo muutaman vuoden ajan. Kokemukset ovat varsin hyviä. Luokasta vastaa opettaja Anne Murto koulunkäyntiavustaja Kaisa Salmelan avustamana.

Oulun kaupungin säästöt puhuttavat. Julkinen keskustelu on lähinnä keskittynyt sosiaali-ja terveystoimen säästöihin. Mutta myös

opetustoimessa on varsin mittavat säästöt toteutettu kuluvana vuotena. Oman koulumme osalta se tarkoittaa sitä, että emme voi tarjota enää yhtään kerhotuntia, valinnaiskurssit on poistettu ja ryhmäkokoja kasvatettu. Säästöjen velvoittamana yhdistimme neljästä luokasta kolme siten, että yhdysluokka rakentui 5.-6.-luokalle. Säästöjen kohdentaminen on tietenkin aina myös arvokysymys. Mistä säästetään, mitkä ovat tällöin vaikutukset ja miten päätökset poliittisella tasolla tehdään. Merkittävä tekijä on myös kuntalaisten oma aktiivisuus. Siksi toivonkin, että myös vanhemmat pohtisivat asiaa laajasti ja ottaisivat kantaa tarvittaessa päättäjien suuntaan. Myös kotikoulutoimikunta keskustelee asiasta varmasti useaankin otteeseen talven aikana.

Joka tapauksessa resurssit ovat pienentyneet, joka vaikuttaa tietenkin annettavan opetuksen määrään. Laatuun vaikuttaa osittain oppilasryhmien koko. Mitä suuremmat ryhmät, sitä vaikeampaa opettajan on löytää aikaa ja erilaisia vaihtoehtoja yksittäisen oppilaan kasvatuksen ja oppimisen edistämiseksi.

Myös opettajakunta on varsin voimakkaiden odotusten keskellä. Yhä heikkenevillä resursseilla tulisi saavuttaa yhä parempia tuloksia. Säästöthän ovat itse asiassa alkaneet jo 90-luvun alussa, jolloin myös Oulussa lomautettiin opettajia. Nyt ei siis säästetä jostain ylimääräisestä, vaan jo leikatusta "kakusta".

Toivotan kaikkiin koteihin jaksamista ja iloista mieltä koko talveksi. Hyvällä, toisia tukevalla yhteistyöllä saamme aikaan parhaat mahdolliset tulokset.

Terveisin

Timo Kettunen
rehtori